Karl Skaarup

Spillemanden – en film om Karl Skaarup

Læs anmeldelsen af filmen fra filmdokumentaren.dk

Spillemanden Karl Skaarup fra Koldby i Thy er en legende i dansk folkemusik. Han er 88 år og stadigvæk aktiv, og han har optrådt med sin harmonika siden han var fire år. Nu er der lavet en dokumentarfilm om ham, som får Danmarkspremiere i Kino Thisted onsdag den 5. december 2012. Samtidig kan filmen købes som DVD gennem Forlaget Knakken, Thisted.
Filmen er produceret af filminstruktøren Jørgen Vestergaard, der selv er fra Thy. Han er kendt for en hel række dokumentarfilm for Statens Filmcentral og Det Danske Filminstitut, hvoraf mange skildrer miljøer og livsformer i Vest- og Nordjylland, bl.a. portrætter af originale, selvlærte kunstnere.
– Vi startede optagelserne i efteråret 2011, siger Jørgen Vestergaard. – Det var egentlig Jakob Oschlag fra foreningen Thy Folkemusik, der kom med opfordringen. Jeg kendte naturligvis Karl Skaarup, men havde ikke tænkt på ham som hovedperson i en film. I 1974 lavede jeg “Evald og Ingeborg og alle de andre” med bl.a. spillemanden Evald Thomsen, og i 1979 “Æ Tinuser” om tre ældre brødre fra Oksbøl, der har spillet traditionel dansk spillemandsmusik gennem et langt liv i Midt- og Vestjylland. Denne film var produceret for DR, men blev senere solgt til Statens Filmcentral, og kan nu 33 år senere opleves som bonusfilm på den nye DVD.
Karl Skaarup har gennem sit lange musikerliv udfoldet sig i mange forskellige genrer. Han har spillet til folkedans siden han var dreng, og han har lært af de gamle spillemænd, der for længst er borte, bl.a. den kendte violinspiller Viggo Post (1891- 1988) fra Bedsted i Thy. Nogle af de gamle turdanse, som folkloristerne kun finder i Thy, er hermed blevet overleveret som en levende tradition. Men Skaarup har også leveret underholdningsmusik til utallige private fester, og i 1950´erne spillede han i seks år på restaurant Markedshallen,Thisted og leverede tidens populære dansemusik. Det betød, at han kunne leve af musikken, hvad han så siden har gjort.
Filmen fastholder Karl Skaarups musik, som den spilles både til dans og til underholdning, og den kædes sammen gennem spillemandens personlige erindringer og lune fortællinger. Desuden medvirker folkloristen Anders Chr. Christensen fra Danmarks Folkemindesamling i København, musiklæreren Kenneth Krak fra Klovborg og i særdeleshed violinisten Kristian Bugge. Han er uddannet på Fyns Musikkonservatorie og opdagede den rigdom af gamle musikformer, som er helt intakte hos den gamle spillemand. Det blev til samarbejde og personligt venskab henover generationskløften til berigelse for dem begge. Traditionen holdes i hævd, men der er også tale om fornyelse, som det unge band “Habadekuk” demonstrerer